Palvelutarjonta​

 • Äitiysfysioterapia

 • Lantionpohjan fysioterapia

 • Vatsalihaksien erkauman kuntoutus

 • TULES -fysioterapia

 • LymphaTouch -hoito

 • Spiraalistabilaatio-ohjaus

 • Klassinen hieronta

 • Raskaushieronta

 • Päähieronta

 • Kuumakivihieronta

 • Hemmotteluhieronta

 • GuaSha -hoito

Palvelukuvaukset

Äitiysfysioterapia

Äitiysfysioterapia on kohdennettua fysioterapiaa raskaana oleville ja synnyttäneille naisille. Tavoitteena äitiysfysioterapiassa on auttaa äitiä löytämään itselle sopivat ja turvalliset tavat liikkua raskauden aikana ja sen jälkeen, ohjata lantionpohjanlihasten ja keskivartalon syvien lihasten oikeanlainen aktivaatio sekä auttaa synnytyksestä palautumisessa. Oleellista äitiysfysioterapiassa on ennaltaehkäistä ja kuntouttaa raskauden aikaisia ja jälkeisiä tuki- ja liikuntaelimistön toimintahäiriöitä (mm. vatsalihasten erkauma, virtsankarkailu, lantion alueen kipu, laskeumat) sekä tukea äitiä ja koko perhettä raskaus- ja lapsivuodeaikana. Yksin ei tarvitse jäädä vaivojen kanssa!

Suomen äitiysfysioterapeutit ry:n (https://www.aitiysfysioterapia.fi/) kuvaus äitiysfysioterapiasta:

"Äitiysfysioterapia on kokonaisvaltaista ennaltaehkäisevää tai kuntouttavaa fysioterapiaa, jonka tavoitteena on edistää raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten terveyttä ja hyvinvointia. Äitiysfysioterapiassa ohjaus, neuvonta ja kuntoutus pohjautuu tutkittuun tietoon ja vankkaan kliiniseen kokemukseen.

Äitiysfysioterapeutti on terveydenhuollon ammattilainen, joka on erikoistunut:

 • Raskausajan liikuntaan ja harjoitteluun

 • Synnytykseen valmistautumiseen

 • Synnytyksestä palautumiseen

 • Suorien vatsalihasten erkauman kuntoutukseen

 • Äidin ergonomiaan vauva- ja pikkulapsiaikana

 • Kivun hoitoon ja ennaltaehkäisyyn raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen

 • Sektio- ja episiotomia-arpien hoitoon

 • Vauvan psykomotorisen kehityksen tukemiseen"

Lantionpohjan fysioterapia 

Lantionpohjan fysioterapian tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä (virtsan ja ulosteen pidätyskykyyn liittyvät ongelmat, ummetus, laskeumat, kivulias yhdyntä ja muut lantion alueen kiputilat). Lantionpohjan lihaksien kunto vaikuttaa oleellisesti niin miehen kuin naisenkin seksuaalitoimintoihin ja mielihyvän tuntemiseen. Syvien selkä- ja vatsalihaksien kanssa lantionpohjan lihakset osallistuvat ryhdin ylläpitämiseen. Lantionpohjan fysioterapia ei ole ikäriippuvaista ja sitä voidaan toteuttaa naisille, miehille ja lapsille.

 

Lantionpohjan fysioterapiaan voi tulla nyös tarkastuttamaan lantionpohjan lihaksiensa nykyinen kunto ja saamaan yksilöllistä ohjausta lantionpohjan lihaksien toimintakyvyn ylläpitämiseen tai parempaaan hallintaan ilman toimintahäiriöitäkin ennaltaehkäisevässä mielessä.

 

Lantionpohjan fysioterapian tutkimus- ja kuntoutusmenetelmiin kuuluvat mm. yksilöllinen ohjaus (info, harjoitukset, apuvälineet), lantionpohjan lihaksien testaus biofeedback mittarilla (laite näyttää reaaliajasssa lantionpohjan lihaksissa tapahtuvan aktivaation) ja tarvittaessa elektroterapiaa. Biofeedback -tutkimus on kivuton ja helppo toteuttaa. Lihasaktivaatiota tutkitaan emättimen- tai anaalinsisäisen elektrodin avulla. Elektrodi on asiakkaan henkilökohtainen ja sitä voi käyttää myös tulevissa mittauksissa tai harjoittelun apuvälineenä.

Lantionpohjan fysioterapia on kokonaisvaltaista fysioterapiaa, joten myös muut lihasryhmät ja kehon toiminnot huomoioidaan tutkimuksessa ja hoitosuunnitelmaa laatiessa.

Vatsalihasten erkauman kuntoutus

Vatsalihasten erkauma mielletään usein raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten ongelmaksi, mutta kenelle tahansa sukupuolesta tai iästä riipppumatta voi tulla vatsalihasten erkauma.

 

Erkauma ei itsessään ole sairaus vaan sidekudoksen toimintahäiriö, joka aiheutuu vääränlaisesta tai liiaallisesta kuormituksesta keskikehon alueelle. Vatsalihasten erkaumaa esiintyy täten usein mm. painonnostajilla ja voimistelijoilla. Vatsalihasten erkauma voi aiheuttaa mm. selittämättömiä selkäkipuja, pidätykyvyttömyyttä, lantion alueen laskeumia sekä vatsan- ja lantion alueen tyriä. Kun ylä- ja alavartalosta tulevat voimat eivät siirry optimaalisesti keskivartalon kautta, aiheuttaa se muuallakin kehossa toimintahäiriöitä, esim. niska-hartiaseudun kipuja. Vatsalihasten erkauma on koko kehon toiminnallinen häiriötila, johon on saatavissa apua.

TULES -fysioterapia

TULES -fysioterapia tarkoittaa tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien fysioterapiaa. Tuki- ja liikuntaelimistö koostuu luista, nivelistä, nivelsiteistä, lihaksista ja jänteistä, joten tules -fysioterapia keskittyy em. rakenteiden vaivojen kuntouttamiseen. Esimerkiksi leikkausta edeltävä ja leikkauksen jälkeinen fysioterapia kuuluvat TULES- fysioterapiaan. Fysioterapiaan sisältyy mm. toimintarajoitteiden fysioterapeuttinen tutkiminen, ohjaus ja neuvonta sekä manuaalinen terapia (hieronta, faskia- ja GuaShakäsittely, LymphaTouch-alipainehoito, nivelmobilisaatio jne.). Tarpeen mukaan ohjataan asiakkaalle myös liikeharjoittelua, voimaharjoittelua tai annetaan fysikaalisia hoitoja (lämpö, kylmä, TENS, alipaine) tai kinesioteippausta. 

Jokaisella ihmisellä on jossain vaiheessa elämää tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja tai toimintarajoitteita ja nämä ovat yleisimmät syyt hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle. Oireet voivat alkaa tapaturmaisesti tai kehittyä hiljaisuudessa vuosikausien virheellisen kuormituksen seurauksena. Juuri tästä syystä on esim. näyttöpäätetyöntekijöillä erittäin tärkeää huolehtia näyttöpäätteensä ergonomiasta. 

 

Tules -oireita esiintyy tyypillisimmin niska- ja hartiaseudun- ja selän alueella sekä nivelrikosta johtuen eri nivelissä. Useiden tule-sairauksien etenemiseen ja syntyyn voidaan vaikuttaa mm. kiinnittämällä huomioita elintapoihin ja vähentämällä riskitekijöitä. Tupakointi voi esimerkiksi olla yksi riskitekijöistä tules -vaivoille, kun tupakan sisältämät aineet supistavat verisuonia ja vaikeuttavat näin happi- ja ravintorikkaan veren pääsyä kudoksiin.

 

Fysioterapeuttinen ohjaus ja neuvonta omatoimiseen harjoitteluun on erittäin merkityksellinen osa tules -fysioterapiaa ja kuntoutuksen lopputulemaa ajatellen. Tässä otetaan asiakas huomioon kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti hänen tavoitteensa ja toiveensa huomioiden.

Fysioterapiaan voit tulla lähetteellä tai ilman!

LymphaTouch -hoito

Voit lukea lisää palvelusta yläpalkista löytyvästä LymphaTouch kohdasta.

Spiraalistabilaatio-ohjaus

 

Spiraalistabilaatio eli SPS on tsekkiläisen ortopedin Richard Smisekin kehittämä kehonhallinta-, terapia- ja liikuntamenetelmä. Tavoitteena on saavuttaaa liikkuessa hyvin tuettu, mutta vapaa selkäranka. SPS-harjoittelu perustuu kiertävien lihasketjujen (spiraaliketjut) vahvistamiseen ja pystysuuntaisten lihasketjujen (vertikaaliketjut, yleensä yliaktiiviset ja kireät lihakset) rentouttamiseen ja pidentämiseen. Näin saadaan tilaa selkänikamien väliin, joka vähentää painetta välilevyissä ja lisää niiden aineenvaihduntaa. SPS -harjoittelussa käytetään menetelmään suunniteltuja vastuskuminauhoja harjoittelun apuna.

Spiraalistabilaation hyödyt:

 • Ryhti kohenee ja lihastasapaino paranee – loistava laji istumatyöläisille.

 • Syvät vatsalihakset vahvistuvat ja aktivoituvat tehokkaasti - erinomainen liikuntamuoto raskauden ajalle ja synnytyksestä palautumiseen (vatsalihasten erkauman kuntoutus)

 • Kävelyn tekniikka ja koordinaatio tehostuu – myös kävelylenkeistä tulee palauttavia kun löytää hyvän kävelytekniikan SPS -harjoitusten avulla.

 • Selän toiminnallisuus paranee – turhat kivut ja säryt häviävät.

 • Täydentää eri lajien urheilijoiden harjoittelua 

 • Harjoittelu tehoaa erilaisten selkäkipujen ja -sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Se on myös erinomainen menetelmä skolioosin hoitoon.

 • Hyvä tapa kehittää kehonhallintaa ja tasapainoa – sopii myös ikääntyville

Klassinen hieronta 

Klassisessa hieronnassa käytetään klassisen hieronnan otteita, jotka ovat sively, hankaus, täristys, puristus ja taputtelu Klassinen hieronta on hoitotarkoituksessa tehtävää pehmytkudosten mekaanista muokkausta. Yleisimmin sitä käytetään stressin, fyysisen kuormituksen tai tapaturmasta seuranneiden lihasjännityksien ja -kipujen helpottamiseksi. Hieronta tehostaa lihasten aineenvaihduntaa, elastisuutta ja verenkiertoa vähentäen näin kipuja ja rentouttaen kokonaisvaltaisesti. Hieronta-alue määräytyy aina asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan kuin myös hierontavoimakkuus.

Raskaushieronta

Raskausajan hieronta on kokonaisvaltaisesti äitiä hemmottelevaa ja asiantuntevaa erikoishoitoa. Sitä on turvallista toteuttaa koko raskauden ajan, eikä sillä ole keskenmenoriskiä. Raskaushieronta mm. rentouttaa kehoa ja mieltä kokonaisvaltaisesti, vapauttaa lihaksien jännityksiä, tehostaa verenkiertoa istukkaan sekä lievittää kipuja. Hieronnoissani käytän luomukookosöljyä väliaineena (voi vaihtaa halutessasi myös neutraaliin hajustamattomaan hierontaöljyyn). Äidin ja vauvan mukavan ja turvallisen asennon turvaamiseksi hieronnan aikana käytän Amerikassa kustomoituja, erityisesti raskaushierontaan suunniteltuja erikoistyynyjä. Hieronta tehdään äidin ollessa kylkimakuulla tai puoli-istuvassa asennossa.

Päähieronta

Tämä hieronta virkistää mielen ja purkaa jännityksiä tehokkaasti niska-hartiaseudun alueella. Hieronta vie tehokkaasti ajatukset pois menneen murheista, tulevaisuuden peloista, nykyisyyden huolista ja auttaa keskittymään ja nauttimaan vain juuri tästä hetkestä.

 

Hieronta suoritetaan  puolimakaavassa asennossa, joten tämä on turvallista suorittaa myös raskaana oleville. Hieronnassa käydään läpi rintalihakset, niska-hartiaseutu, kasvot, korvat ja päänahka pehmeillä hierontaotteilla. Lopuksi vielä rentoutushetki. Käyn hieronnan aikana läpi kehon toimintoja taspainoittavia akupisteitä korvista, kasvoista ja päänahasta. 

Kuumakivihieronta

Kuumakivihieronta on kokovartalohieronta, mikä suoritetaan pehmeäksi hiotuilla ja mineraalirikkailla basalttikivillä. Kivet lämmitetään vesihauteessa ja hieronta suoritetaan niiden kanssa klassisen hieronnan otteita mukaillen, kuitenkin pehmeämmällä tekniikalla. Hoito on kokonaisvaltaisesti syvärentouttava, sillä kivien lämpö yltää 3-4 cm ihon pinnan alapuolelle rentoutttamaan lihaksia ja muita kudoksia. Hoito on erityisen hyvä palelusta ja heikentyneestä verkenkierrossta kärsiville. 

Kuumakivihierontaa ei suositella seuraavissa tapauksisssa:

 • Kuume/flunssa

 • pahalaatuinen kasvain

 • korkea verenpaine

 • sydänvika

 • tarttuva ihotauti

 • raskaus

Kuumakivihierontaa ei myöskään suositella alueille jossa on:

 • tulehdus

 • haava 

 • suonikohju

 • laskimotukos

 • iskeeminen kudos

 • mustelma

 • nyrhjähdys/venähdys/lihasruhje/muu akuutti kudosvaurio

 • murtuma

 • ärtynyt paha luomi

Hemmotteluhieronta 

Hemmotteluhieronta on ihana rentoutumisen hetki itsellesi tai vaikka lahjaksi! Hemmotteluhieronnassa käytän kevyitä ja pyöriviä hierontaotteita, jotka rentouttavat varmasti väsyneemmänkin kehon ja mielen. Sopii hyvin hierontaan ensi kertaa tuleville. Hieronta-alustan aluspatja lämmitetään miellyttävän lämpöiseksi. Hemmotteluhierontaan sisältyy jalkahieronta, käsihieronta, niska-hartiahieronta, pää-kasvohieronta sekä loppurentoutus.

GuaSha -hoito

GuaSha on perinteinen kiinalainen hoitomuoto, jossa tarkoituksena on laittaa Qi- energia ja veri liikkeelle ja näin helpottaa monenlaisia vaivoja. ”Gua” tarkoittaa kiinasta käännettynä raapimista ja ”Sha” sinistä. Tämä on tehokas ja vanha hoitomenetelmä, jonka vaikutukset muistuttavat kuivakuppausta. Länsimaisessa lääketieteessä GuaShaus muistuttaa faskia- eli lihaskalvokäsittelyä. GuaSha lastalla/kivellä voidaan käsitellä koko vartalo kasvoista varpaanpäihin. 

GuaSha- hoito on noussut länsimaissa viime vuosina suosioon kauneudenhoitoalalla kasvojen aluella ryppyjen siloitttamiseen ja turvotuksen vähentämiseen sekä synnytyksessä luonnollisena ja lääkkeettömänä kivunhoitomuotona. 

Hoidossa painellaan ja kaavitaan lastalla/kammalla hoidettavaa aluetta, jolloin elävöitetään tehokkaasti kudoksen aineenvaihduntaa ja avataan hiusverisuonuonistoa. Iho tulee käsittelyssä punaiseksi, joskus jopa siniseksi ja tämä on täysin normaalia. Jäljet häviävät parissa päivässä kuten kuivakuppauksenkin jälkeiset jäljet. Hoito on kivuton, vaikka jäljet olisivatkin hurjan näköisiä. Hoidon jälkeen olosi on rentoutunut ja lämmin verenkierron ja aineenvaihdunnan nopeutumisen myötä.

Hoidossa ei rikota ihoa eikä rikkinäistä tai tulehtunutta ihoa käsitellä. Myös aktiiviset syöpähoidot ovat este hoidolle, ja jos rokotuksesta on alle viikko aikaa.

GuaSha- hoidosta saat apua mm.:

 • Rauskausajan ja synnytyskivun lääkeettömään kivunhoitoon

 • Kivun ja säryn hoitoon

 • Vilustumisen ensioireisiin (kuumeisena ei saa tulla)

 • Lymfanestekiertoon (nesteaineenvaihdunnan nopeuttamiseen)

 • Lihaksien ja jänteiden  jännittyneisyyteen

 • Urheiluvammoihin (nopeutetaan luonnollista paranemisprosessia)

 • Selluliittiin

 • Verenkierto-ongelmiin (kuten kylmät jalat)

 • Hengitystievaivoihin

 • Astmaan

 • Stressin hoitoon

 • Päänsärkyyn

 • Migreeniin

 • Ruuansulatusongelmiin

© 2019 FysiCare.

Yhteystiedot:

Valtakatu 4A, 2.krs 96100 Rovaniemi

p. 040 744 5829

info@fysicare.com

fysioterapia, hieronta, äitiysfysioterapia