"Virallinen" Koululääketiede ja "epäviralliset" täydentävät hoitomuodot - tulevaisuus yhteistyössä?

Olen aina ollut sitä mieltä, että yhteistyö on kultaa. Mikähän siinä niin viehättää tässä suomalaisessa yhteiskunnassa, että kaikki pitää tehdä itse ja yksin on pärjättävä. Olen huomannut tämän eriskummallisen piirteen jokaisessa ikäluokassa, ei ihan nyt vauvasta, mutta ainakin nuorista vaariin. Olen huomannut, että parhaimmat ideat ja lopputulokset töissä, kotona ja muualla saadaan aina yhdessä toisten kanssa. Myös kaikki ihanimmat (ja jopa elintärkeät) kombot tulevat aina kaksin: vaahtokarkki ja nuotio, suklaa ja keksi, hieronta ja lämpö, kukat ja mehiläiset (pölypyllyt <3), symbioosi puilla ja sienillä, kaksi sukulaissielua jne. Myös yhden teorian mukaan aikoinaan satoja miljoonia vuosia sitten elämä sai alkunsa siitä, kun isompi solu söi pienemmän solun, muttei tappanutkaan sitä, vaan ne alkoivat tekemään yhteistyötä ja kehittyivät suuremmaksi ja monimuotoisemmaksi kunnes lopulta miljoonia vuosia eteenpäin taas siitä syntyivät myös sinä ja minä (katso lisää tästä aiheesta youtube videosta: https://www.youtube.com/watch?v=QImCld9YubE Why are you alive)

Olisko näiden länsimaisen lääketieteen ja täydentävien hoitomuotojen yhdistämisessäkin siis lääketieteen tulevaisuus? Toinen auttaa siinä, mihin toisen keinot eivät auttaneet (esim. kipukroonikolla kipulääkkeet eivät auta, mutta rentoutusterapia ja traumaattisten kokemusten läpikäynti auttaa ja päinvastoin hiivasienitulehdukseen ei lantionpohjan rentouttaminen hengityksellä tai mindfulness auta, mutta antibioottikuuri auttaa ) Molemmat pyrkivät kuitenkin samaan; terveyden lisäämiseen ja haitan ja vaivojen vähentämiseen. Molempien käyttämissä hoitomuodoissa on sekä hyvät että huonot puolet. Kuinkahan tehokkaat hoitomuodot saisimmekaan jos yhdistäisimme näiden hoitomuotojen parhaimmat puolet? Muutamissa sairaaloissa maailmalla (Ruotsi ja Norja) jo on käytössä molemmat hoitomuodot, miksei siis myös täällä Suomessa? Norjassa jopa lainsäädäntö tukee tätä hoitomuotojen yhteistyötä!


Puhutaan siis integroivasta eli yhdistävästä lääketieteestä, jossa vältetään vastakkainasettelua ja kaksijakoisuutta täydentävien ja tavanomaisten eli virallisten "kelakorvattavien" hoitomuotojen ja hoitonäkemysten kanssa. Sillä tarkoitetaan länsimaiseen, biolääketieteeseen nojaavan hoitamisen yhdistämistä näyttöön perustuviin täydentäviin menetelmiin, kuten joogaan, mindfulnessiin, hierontaan tai muihin kehomielihoitoihin. Yhdistävä lääketiede suosii terveyttä edistäviä ja sairauksia ennaltaehkäiseviä toimintatapoja. Eli juuri sitä mihin viralliseksi ymmärtämämmekin hoitomuodot pyrkivät. Päämäärä on sama; metodit vain hieman erit. Molemmissa hoitomuodoissa arvostetaan myös näyttöön perustuvaa tietoa. Harmillisesti jotkut, lääkärit eritoteen, pitävät täydentäviä hoitomuotoja puoskarointina ja jopa vaarallisina. No mutta, onhan lääkkeilläkin kaiken maailman sivuvaikutuksia oikein pitkinä litanjoina merkittynä reseptilääkkeen pakkauksen sisällä ja nekin voivat olla vaarallisia väärinä annosmäärinä otettuina tai määrättyinä. Kumpikaan ei ole minun mielestä toista parempi vaan nimenomaan näiden hoitometodien parhaimpien puolien yhdistämisessä eli juuri integroivassa lääketieteessä on ideaa! Monimuotoisilla hoitamisen lähestymistavoilla pystytään myös mielestäni vastaamaan paremmin mm. kroonisten ja elintapasairauksien tuomiin ongelmiin.

Kaikille vielä selkeyden vuoksi että virallisia hoitomuotoja ovat:

 • reseptilääkkeet

 • leikkaukset

 • hoito sairaalassa ja terveyskeskuksissa

 • muut lääkärin ja sairaanhoitajan palvelut

 • käsikauppalääkkeet

 • fysioterapia

 • psykoterapia

 • ravitsemusterapia

Puolivirallisia ovat:

 • klassinen hieronta

 • jotkut psykoterapiat (oletettavasti mindfulnessia käyttävät)

 • lymfahieronta

 • akupunktio

 • kiropraktiikka

 • naprapatia

 • osteopatia

 • funktionaalisen lääketieteen hoidot ja muut valtavirrasta poikkeavat hoitotavat, kuten ravitsemushoidot

Epävirallisia hoitoja ovat

 • vyöhyketerapia

 • kalevalainen jäsenkorjaus

 • kajava-terapia

 • taideterapiat, kuten musiikkiterapia

 • vitamiinit, hivenaineet, luontaistuotteet

 • joogaterapia

 • kosketushoidot (mm. reiki, shiatsu, muut energiahoidot)

 • hoitojärjestelmät (mm. ayurveda, homeopatia, naturopatia, antroposofinen lääketiede, kiinalainen lääketiede)


Itse asiassa joogastakin on tullut uusi MediYoga -suuntaus Suomeen, jossa on yhdistetty länsimaalainen perinteinen lääketiede idän tuhatvuotisiin traditioihin ja on siten lääkinnällinen ja täydentävä joogamuoto. Tämä on kyllä mielenkiintoinen uusi tuttavuus, joka kiinnostaa myös näin fysioterapeutin näkökulmasta, sillä tässä joogasuuntauksessa on otettu huomioon myös ihmiset, joilla on erilaisia rajoitteita. Lisää voit mediyogasta lukassa lisää täältä https://patriciabohlen.com/medical-yoga/Kokeilun arvoista olisi minusta käyttää aromaterapiaa synnytyssairaalassa täydentävänä hoitomuotona. Mm. laventeli eteerisenä öljynä voisi rahoittaa äidin oloa synnytyksen aikana, sillä laventelilla on todettu useissa tutkimuksissa keskushermostoa rentouttavia vaikutuksia. Mitä paremmaksi äiti tuntee olonsa synnytyksen aikana niin sen nopeammin ja vaivattomammin synnytys etenee. Hierontaa ja GuaShausta käytetäänkin jo paljon synnytyskipujen lievityksessä, mutta näistä lisää sitten tulevissa blogiteksteissä ;)


Itse pyrin käyttämään hoidoissani aina sekä näyttöön perustuvaan tietoon pohjautuvia terapiametodeja että näyttöön perustuvia täydentäviä hoitomuotoja, kuten aromaterapiaa, hierontaa, GuaShausta, osteopaattisia tekniikoita, ayurvedista kipuöljyä ja joogaa. Olen itse tykännyt ja niin ovat myös asiakkaat <3


Oletko sinä ikinä käyttänyt täydentäviä hoitomuotoja ja mihin vaivaan hait niistä apua? :)


Suosittelen lukemaan Pauliina Aarvan teoksen "Täydentävät hoitomuodot" 2019, mikäli haluat tietää lisää täydentävistä hoitomuodoista. Kirjaa on käytetty myös lähteenä tähän blogitekstiin. Suosittelen, mainio opus!

32 katselukertaa0 kommenttia

p. 040 744 5829

Valtakatu 4 A, 2. krs. 96100 Rovaniemi

©2020 FysiCare.